index.php index.php

Wróć   Forum Vectra Unlimited - Polski Klub Opla Vectry > Garaż > Vectra A ( 1988 - 1995 )

Vectra A ( 1988 - 1995 ) Tematy związane ze sprawami technicznymi modelu Opla Vectry A

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stare 07-05-2007, 21:36   #1
Vikary
 

Dołączył: 17.03.2005
Skąd: Olesnica
Auto: VA 1,7TD '95 332000km
Posty: 102
Domyślnie Rozrusznik nie reaguje

Witam, krótko mówiąc objaw jest taki jak przy uszkodzonej kostce stacyjki, włączam zapłon, kontrolki swiecą, przekręcam dalej zeby uruchomic rozrusznik... nic cisza, ani "nie tyknie". Kontrolki świecą cały czas, nic nie przygasa, tak jakby rozrusznik nie dostawał napiecia. Kostka stacyjki poszła na pierwszy ogień, niestety bez zmian. Niekiedy jest tak, że zacznie kręcić i po pół obrotu coś go odłącza , lub kręci z pewnym opóznieniem. Elektryka zdecydowanie nie jest moją mocną stroną, boję sie że fachowiec tez nie od razu znajdzie przyczyne, co mnie narazi na niepotrzebne koszty. Może ktoś się spotkał z tym objawem? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Vikary jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 07-05-2007, 21:38   #2
pawlo_o
Zbanowany
 

Dołączył: 04.01.2007
Auto: Vectra B 2.0 DTL Czarnula
Posty: 577
Domyślnie

a styki na rozruszniku sprawdzane?
pawlo_o jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 07-05-2007, 22:40   #3
TDiesel
Guest
 

Posty: n/a
Domyślnie

Może szczotki już poszły...
  Odpowiedz z cytatem
Stare 08-05-2007, 06:57   #4
Chris
 
Awatar Chris
 

Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Poznań
Auto: 206
Posty: 5,210
Domyślnie

moje auto stoi w warsztacie z tego samego powodu...tylko ze u mnie nie krecil na cieplym silniku a na zimnym zawsze.Najpierw myslalem ze to szczotki w rozruszniku ale okazalo sie ze nie dochodzi prad wogole.Diagnoza-stacyjka.Dzis prawdopodobnie odbiore autoto sie dowiem co dokladnie bylo nie tak.



Vectra Unlimited #09
Chris jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 08-05-2007, 07:23   #5
mateuszn81
Guest
 

Posty: n/a
Domyślnie

ja też tak miałem i okazalo sie ze to akumulator. wymienilem i wszystko ok
  Odpowiedz z cytatem
Stare 08-05-2007, 11:31   #6
niedzwiec
 
Awatar niedzwiec
 

Dołączył: 23.01.2007
Skąd: cookstown
Auto: vectra 1.9CDTI150Snarazie
Posty: 124
Domyślnie brak edycji!!!!!!!!!

stawiam na to że prąd nie dochodzi zdarza się zę zużywa się przewód doprowadzający prąd ale morzna sprawdzić to na krutko czyli besposrednio podać mu prąd i sprawdzić czy działa jak tak to masz już odpowiedz to znaczy że prąd nie dochodzi i musisz szukać gdzie tkwi problem morze ten przewód albo wina stacyjki

mateusz ja też tak miałem i okazalo sie ze to akumulator. wymienilem i wszystko jest ok. ja bym nie powiedział bo jak by aku było padnięte to przy prubie odpalenia to by mu kontroli na desce przygasły a zdaje się ze napisał dokładnie odwrotnie
edytuj posty!!!!
Sledziu

Ostatnio edytowane przez SLEDZIU ; 09-05-2007 o 11:13.
niedzwiec jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 08-05-2007, 18:53   #7
Vikary
 

Dołączył: 17.03.2005
Skąd: Olesnica
Auto: VA 1,7TD '95 332000km
Posty: 102
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez niedzwiec Zobacz posta
mateusz ja też tak miałem i okazalo sie ze to akumulator. wymienilem i wszystko jest ok. ja bym nie powiedział bo jak by aku było padnięte to przy prubie odpalenia to by mu kontroli na desce przygasły a zdaje się ze napisał dokładnie odwrotnie
Tak jest, kontrolki swiecą normalnie, nic nie przygasa, jakby szczotki się kończyły to tez by chyba przygasały, rozrusznik by coś tyknął chociaż, u mnie nic kompletna cisza. Najgorsze ze to sa takie napady, całymi tygodniami potrafi być w porządku az nagle coś mu od...ie i się meczę.
A czy jest między stacyjką a rozrusznikiem jakiś przekaznik? Może to on pada?

Ostatnio edytowane przez Vikary ; 08-05-2007 o 20:11.
Vikary jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 09-05-2007, 08:56   #8
Chris
 
Awatar Chris
 

Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Poznań
Auto: 206
Posty: 5,210
Domyślnie

Ja swoje auto juz odebralem.Okazalo sie ze kostka w stacyjce byla juz wytarta i nie zawsze stykalo do blaszek.



Vectra Unlimited #09
Chris jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 09-05-2007, 11:13   #9
SLEDZIU
 
Awatar SLEDZIU
 

Dołączył: 02.02.2005
Skąd: Wrocław
Auto: Passat,TDI 131 KM, Tiptr.
Posty: 18,179
Domyślnie

Podobnie miałem w kadecie, pały szczotki i bendix, więc u Ciebie może być to samo.



http://images.spritmonitor.de/239399_5.png


Było:
PF 126p
VW Transporter T2
Opel Kadett E C13N
VB X20XEV

Jest
VW Passat PD 131KM tiptronic
VW Golf VP 90KM TDI
SLEDZIU jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 09-05-2007, 16:16   #10
JaReKLoDZ
 
Awatar JaReKLoDZ
 

Dołączył: 23.01.2007
Skąd: Wawa/Lodz
Auto: V10
Posty: 1,401
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez SLEDZIU
Podobnie miałem w kadecie, pały szczotki i bendix, więc u Ciebie może być to samo.
Na 10000% procent
Bendix i przy okazij szczotki tez wymiana żeby mieć spokój
JaReKLoDZ jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Odpowiedz

Forum Vectra Unlimited - Polski Klub Opla Vectry > Garaż > Vectra A ( 1988 - 1995 )


Narzędzia wątku
Wygląd

Uprawnienia umieszczania postów
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Aktywny(e)
EmotikonyAktywny(e)
[IMG] kod jest Aktywny(e)
Kod HTML jest wyłączony

Forum Jump

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 18:05.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski support vBulletin
Copyright ©2002 - 2012, Vectra Unlimited - Polski Klub Opla Vectry
Design by HTWoRKS